VARIATION OF THE PHENOLIC CONTENTS OF LEAVESAND GENETIC VARIATION OF SOME COMMERCIAL VARIETIES OF "COLEUS BLUMEI"

 

AMIRA R. OSMAN

Horticulture Department, Agriculture Faculty, Damanhour University,

 Egypt.E-mail:osmanami1@hotmail.com. Tel: 002-01224090863.

 

ABSTRACT

        In August 2012 at the Tissue Culture and Biotechnology laboratory of the Florticulture Department, Faculty of Agriculture, Alexandria University, Egypt. Eleven commercial varieties of "Coleus blumei"(Co5, Co11, Co15, Co16, Co17, Co1, Co2, Co9, Co10, Co13 and Co20) were evaluated for the total phenolic contents of leaves then six of them (Co1, Co2, Co9, Co10, Co13 and Co20) which were the most tolerant to weather and environmental conditionswere selectedto study the extent of genetic variation among them.Genetic analysis with random amplification of polymorphic DNA markers (RAPD) was used to identify the best quality for its medicinal purpose, the most tolerant to weather and environmental conditions.The descending order of concentration of (TPC) for Eleven varietieswas(Co17Co1≥ Co13≥Co15Co5 >Co10Co9Co2 >Co20Co16Co11).The descending order of concentration of (TPC) for Sixselected varietieswas Co1≥ Co13> Co10≥ Co9≥ Co2> Co20, respectively. The highest concentrations of (TPC) was observed in Co17 (4.7)mg g-1, Co1 (4.6020) mg g-1 fresh wt. of leaves and Co13 (4.0183) mg g-1 fresh wt. of leaves, while the lowest concentration was observed in Co20, Co16andCo11(2.5313, 2.53 and 2.5) mg g-1 fresh wt. of leaves.  Analyses carried out included random amplification of polymorphic DNA (RAPD) on the six varieties of Coleus blumei using random primers for PCRAgarose gel. It was concluded that variety of Co1 is the lowest variety in genetic similarity with the rest of varieties. While Co13 & Co2 also Co10 & Co20 had the closest genetic similarity depending on the cluster analysis.  

 

Key words: Coleus blumei, Total phenolic content,DNA isolation,antioxidant,DNA for PCR amplificationRAPD, genetic diversity, conservation, primers, genetic polymorphism.

                                   

الملخص العربي

تباين محتوى الأوراق من الفينول و التباين الوراثيلبعض الأصناف التجارية  لنبات الكوليوس ""Coleus blumei

 

أميرة رمضان عثمان

قسم البساتين – كلية الزراعة – جامعة دمنهور

 

                 في أغسطس 2012 في مختبر زراعة الأنسجة و التكنولوجيا الحيوية قسم الزهور و نباتات الزينة  ، كلية الزراعة ، جامعة الإسكندرية، مصر . أجرى تقييم تركيز محتوى الفينولات الكلية فى أوراق أحد عشر من الأصناف التجارية  لنبات  الكوليوس""Coleus   blumeiو التى تآخد الأكواد التالية كأسماء لها  CO5) ، CO11 ، CO15 ، Co16 ، Co17 ، CO1 ، CO2، CO9 ، CO10 ، Co13و Co20) ثم اخترنا ستة منهم كانوا الأكثر تحملا للطقس و الظروف البيئية لدراسة مدى التباين الجيني بينهم. تم استخدام التحليل الجيني مع التضخيم عشوائية من علامات الحمض النووي متعدد الأشكال ( RAPD) لتحديد أفضلها جودة للأغراض الطبية ، والأكثر تحملا للظروف الجوية و البيئية تمهيدا لزيادة انتاجها باستخدام زراعة الأنسجة . وكانت أهداف هذه الدراسة لتقييم التباين الجزيئي بين ستة أصناف تجارية من " الكوليوس"  CO1) ، CO2، CO9 ، CO10 ، Co13و Co20) وتحديد مستوى التشابه الوراثي بينها، أيضا تركيز الفينول الكلي ( TPC) في أنسجة الأوراق من الأصناف الستة. كان الترتيب التنازلي للتركيز ((CO1 ≥ Co13 > CO10 ≥  CO9 ≥ CO2 > Co20، على التوالي . وقد لوحظ أن (الصنف  CO1) أعطى أعلى تركيز من  TPC4.6020)  ملجم/جم ورق رطب.من الأوراق) و (الصنف      Co13أعطى (4.0183ملجم/جم ورق رطب.من الأوراق) ، في حين لوحظ أدنى تركيز في الصنف Co20  ( 2.5313ملجم/جم ورق رطب.من الأوراق). وشملت التحاليل التي أجريت التضخيم عشوائية من الحمض النووي متعدد الأشكال ( RAPD) على ستة أصناف من الكوليوس باستخدام بادئات عشوائية ل PCRagarose  gel. استنتج أن مجموعة متنوعة من CO1هو أقل في التشابه الجيني مع بقية الأصناف. في حين كان كل من الصنفين  CO10و Co20أيضا الصنفين   Co13و CO2أقرب التشابه الوراثي اعتمادا على التحليل العنقودي .

أخر تحديث للصفحة : 4/30/2015 2:26:19 AM
عدد القراءات : 877

جميع الحقوق محفوظة لجامعة دمنهور © 2016
تصميم وتنفيذ مشروع البوابة الإلكترونية